Preverbaal

Preverbalelogopedie is logopedie vóórdat het spreken begint.

Preverbale logopedie, of prelogopedie richt zich op het behandelen van problemen die zich voordoen op gebied van voeding bij zuigelingen en jonge kinderen, en op het begeleiden van het begin van de communicatieve ontwikkeling van jonge kinderen.

Als een kind problemen heeft met het drinken uit de borst of uit de fles, het eten van de lepel of het leren kauwen kan prelogopedie gegeven worden. Dit gaat altijd via een verwijzing van een arts (bijvoorbeeld een huisarts of een kinderarts). Dit laatste is belangrijk, omdat eerst nagegaan moet worden of er geen onderliggende medische problemen zijn die de moeilijkheden in het mondgebied veroorzaken.

Ook wanneer de communicatieve ontwikkeling niet tijdig op gang komt, kan de logopedist hier onderzoek naar doen en indien noodzakelijk de behandeling starten. Omdat het meestal om begeleiding van kleine kinderen (jonger dan 1 jaar) gaat, komt de prelogopedist vaak aan huis. Indien dit niet mogelijk is, komen de ouders met hun kind naar de praktijk van de logopedist.

Preverbale logopedie is eenspecialisatie binnen de logopedie, daarom hebben logopedisten die zich hiermee bezighouden na hun opleiding een aanvullende (Post-HBO) opleiding gevolgd.